Autumn Trip 2019: Spain, Morocco & Portugal – Itinerary & Budget

Oktober lepas, aku ber4 (geng yang sama gi Sapa) meneruskan journey kitaorg ke Spain, Morocco dan Portugal. Dalam masa 2 minggu bukan mudah untuk cover 3 negara yang mempunyai senarai tempat menarik yang sangaaattt panjang. Masa aku mula-mula buat itinerary entah berapa kali delete, tambah, delete, tambah.  Bukan senang untuk pilih tempat yang wajib pegi sebab hati rasa nak pegi semua. hahahahaha

Step pertama macam biasa kitaorg beli tiket dulu. Once dah beli tiket baru senang nak pikir itinerary. Seminggu dua sebelum matta fair aku dah start survey tiket ke Barcelona.  Why Barcelona, bukan Madrid? Sepanjang aku memantau harga tiket ke Spain, KL-Barcelona lebih banyak promo harga murah compare to Madrid. Aku pun tak tahu kenapa. So that’s why aku tak monitor KL-Madrid, concentrate KL-Barcelona aje.

Akhirnya masa Matta Fair 2019 bulan Mac, kitaorg beli flight ticket ETIHAD Airways KL – Barcelona – KL ….. Harga RM2,444/pax ;-). Date travel plak dari 23 Oct – 5 Nov 2019 (total 14 hari camtu). 23hb tu flight malam so basically travel day kitaorg bermula dari 24hb.

 

Tips: boleh buat trip combine Spain-Portugal sahaja then Morocco another trip. So boleh cover the whole Morocco.

 

~ITINERARY~

Seperti biasa itinerary yang dirancang tak semuanya berjalan seperti yang kita nak. So itinerary yang aku share ni ialah revised itinerary lepas aku balik mengikut tempat yang aku pegi.

 

Day 1: 23 Oct 2019

  • Depart from KL 7:45pm

Day 2: 24 Oct 2019

Barcelona to Granada; VUELING AIRLINES

GRANADA
1. City Tour
2. Mezquita Mayor de Granada (Granada mosque)
3. Albayzin (muslim village)
4. The Mirador de San Nicholas (Alhambra viewpoint)

Day 3: 25 Oct 2019

GRANADA
1. Alhambra (Granada Card)
– Nasrid Palace 10:00am
2. Moroccan Street (Calle Elvira)

Day 4: 26 Oct 2019

GIBRALTAR
1. Rock of Gibraltar
2. Europa Point

Day 5: 27 Oct 2019

TANGIER
1. Medina
2. Kasbah
3. Tomb of Ibn Battouta

Day 6: 28 Oct 2019

Chefchaouen

Day 7: 29 Oct 2019

FEZ
1. Medina
2. Blue Gate
3. Bou Inaina Madrasa
4. Al-Qarawiyyin
5. Al-Tarrien Madrasa
6. Tannery Quarter

Fez to Casablanca; Train

CASABLANCA
1. Hassan II Mosque (sunset)

Day 8: 30 Oct 2019

Half day free and easy in Casablanca
– Old Medina

Casablanca to Lisbon; TAP AIR PORTUGAL

Day 9: 31 Oct 2019

PORTO
1. The Dom Luis Bridge
2. Livraria Lello
3. São Bento station
4. Hard Rock Cafe

Day 10: 1 Nov 2019

LISBON
1. Tram 28
2. Balem Tower
3. Hard Rock Cafe

Lisbon to Seville; RYANAIR

Day 11: 2 Nov 2019

CORDOBA
1. Madinat Al-Zahra
2. Mosque of Cordoba (Mezquita)
3. Roman Bridge

Return to Seville
SEVILLE –
1. Hard Rock Cafe

Day 12: 3 Nov 2019

TOLEDO

Day 13: 4 Nov 2019

MADRID
1. Santiago Bernabeu Stadium (Real Madrid)
2. Shopping @Gran Via and Sol

BARCELONA
1. Hard Rock Café
2. BARCA FC Shop

Day 14: 5 Nov 2019

Depart from Barcelona 10:00am

 

Aku share simple itinerary aje kat sini untuk reference. Kalau rasa nak yang senang refer dalam bentuk PDF boleh ler PM aku.

 

~TRANSPORTATION~

Main transport kitaorg dalam trip kali ni flights dan train. Selain daripada tu ada juga ambik taxi or private car bila kitaorg rasa nak jimat masa. Contohnya: –

  • dari Granada ke Gibraltar kitaorg guna service GetTransfer.
  • dari Tangier ke Fez plak kitaorg guna service Tangier Taxi sebab nak singgah Chefchaouen.
  • dari Spain ke Morocco naik ferry (Tarifa ke Tangier)
  • dan Uber/taxi especially kalau nak cepat ke airport

TQ to Fazu yang menguruskan urusan booking transportation dari Barcelona dan sampailah kembali ke Barcelona semula.  Mostly Fazu booking online in advance tapi ada juga train tix yang beli on d spot kat kaunter.

 

~BUDGET~

Bajet kat atas ni aku senaraikan main item aje.  Bajet shopping termasuk souvenir aku tak masukkan sebab amount tu bergantung kepada individu. Trip kali ni kitaorg buat group collection sebelum start journey untuk perbelanjaan bersama especially food.  TQ Hazilah sudi untuk manage duit group sepanjang trip ni. Actually bila ada sorang yang manage expenses terasa tak banyak belanja sebab segala keperluan bersama, sorang aje yang kuarkan duit, lain2 macam tak kuar belanja. hehehehe

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

2 comments

Leave a Reply to azuratravelogue Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s