Autumn Trip 2019: Morocco – Chefchaouen

~28 Oktober 2019~

Chefchaouen atau juga dikenali dengan nama blue city. Tempat ni adalah dalam list wajib aku kalau ke Morocco. Nak tak nak kena masukkan juga tempat ni dalam itinerary hehehehe. Dah lama berangan nak ke sini.

Dari Tangier ke Chefchaouen ambil masa dalam 2 jam kalau naik kereta. Ikut itinerary dari Tangier kitaorg akan bermalam di Fez. Pukul 7 pagi dah gerak dari Tangier, so on the way ke Fez kitaorg singgah Chefchaouen. Bagi memudahkan perjalanan sebab nak stop kat tengah2 kitaorg ambik Tangier Taxi. Transport ni adalah private transport bukan macam taxi biasa ya. Siap ada wifi dan dapat air mineral sebotol sorang. Nama guide yang bawa kitaorg tu Amin.

Dalam pukul 10am camtu sampai kat Chefchaouen, lambat skit sebab stop kejap untuk breakfast. Janji dengan Amin dalam pukul 1pm camtu jumpa semula kat drop point tu. So kitaorg ada dalam 3 jam aje untuk explore Chefchaouen. Memandangkan sim card yang aku beli tak cover Morocco so bagi memudahkan perjalanan aku install offline map (maps.me). Make sure download dulu map negara yang korang visit.

mapsme

Kitaorg takde plan pun macam mana nak explore. Sampai aje kat sini kitaorg just decide nak ke arah mana nak mula. After that just get lost in the blue city….

Tips: souvenier kat sini murah so better beli kat sini

Ok jom enjoy gambar….

dscf7841-1

 

dscf7844-1

dscf8030-1

dscf7988-1

dscf8035-1

dscf7985

dscf7866-1

dscf7876-1

 

dscf7863-1
wajib ambik gambar kat setiap lorong hehehe
dscf7849
The blue door

dscf8003

img_4988
view blue city dari view point

Selepas kepenatan dalam  menyelusuri lorong2 dalam tu kitaorg pun gerak ke Fez. Semestinya 3 jam tidak mencukupi. So korang boleh plan tido semalam kat sini kalau nak. Ada lagi tempat menarik yang boleh pegi area ni. Semuanya bergantung pada masa yang korang ada.  Bagi aku Alhamdulillah cukuplah 3 jam++ tu. Cannot ask for me coz limited time.

Masa on d way ke Fez, Amin singgah satu view point yang sangat cantik. Boleh nampak view tasik dan ada gerai jual delima. Masya Allah sedap sangat delima Morocco, puas makan.

dscf8166-1
tasik
6c7b1746-c086-4c48-917a-908cb314cf1b
gambar kenangan bersama Amin dan peniaga delima

dscf8167-1

 

By Maghrib kami sampai di Fez dan terus check in di Riad Dar Skalli. Perkhidmatan Amin hanya sampai di Fez. Kami booking Tangier Taxi untuk sehari aje. Alhamdulillah.

Till then c u in my next journey, Insya Allah……

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s