Chiang Mai Trip 2018: 5D4N Itinerary & Budget

Sawasdee…

Chiang Mai also known as “Rose of the North” actually not in my dream list, Alhamdulillah sampai ke sini tanpa di duga. Itulah bahananya follow IG photographer hehehe. Kebetulan photographer tu bercuti ke Chiang Mai dan dia pegi Doi Inthanon National Park. Terus aku jatuh cinta. Aku ingat Chiang Mai hanya sekadar temple, tiger, long neck, night market dll. Rupanya ada nature yg aku rasa cantik untuk aku explore. Apa lagi lepas tu ligat aje minda aku berfikir dan laju aje tangan aku google. 😀😂

Terus aku whatsapp Fazu ajak dia gi Chiang Mai. Laju aje Fazu reply, “JOM!” Hehehe Best betul klu ajak Fazu, jom aje. Kitaorg terus check flight dan paling murah AA. So 1 Dec 2017 Hari bersejarah beli tiket flight last minute.

This is 2nd trip aku beli tiket last minute. 1st masa pegi Acheh, semuanya gara2 nak save cuti so make use public holiday yg ada. 😛😛😅 Total 5 hari tapi aku ambik cuti sehari aje 👋🏻✌🏻

Fokus trip Chiang Mai aku adalah nature so sape yang tak bape minat nature dan jungle trekking maybe itinerary aku ni tak sesuai. As usual mana2 trip aku, aku try cari rare location. Especially yg jarang org Msia pegi. Mana tau aku boleh bagi sumber inspirasi pada kawan2 lain yg maybe suka tapi tak berkesempatan nak cari info pasal tempat tu.

To be inspired is great, to inspire is incredible

 

 

Day 1: 31 Jan 2018

Day 2: 1 Feb 2018

Day 3: 2 Feb 2018

  • Breakfast @Halal Street
  • Mon Cham
  • Baan Tong Luang (long neck tribe)
  • Mae Sa Waterfall
  • Tiger Kingdom
  • Huay Keaw Waterfall
  • Thai Massage
  • Dinner @Halal Street

Day 4: 3 Feb 2018

  • Breakfast @Halal Street
  • City Tour by Tuk-tuk (1 hour)
  • Chiang Mai Flower Parade
  • Nong Buak Haad Park
  • Foot Massage
  • Night Market
  • Chiang Mai Hard Rock

Day 5: 4 Feb 2018

  • Chiang Mai – KL (flight from Chiang Mai 9.10am)

Simple aje itinerary aku, betul2 free and easy. Malam pun banyak lepak kat dalam bilik aje. Walaupun dekat gan Night Market tapi sebab takde apa nak beli sgt so baiklah duk dalam bilik. Dah lalu time nak gi dinner cukuplah. Dari segi budget, boleh tgk total expenses aku kat bawah. Since banyak pegi tempat2 culture dan nature, duit banyak abis kat entrance fee. Lepas tu ticket flight mahal skit sebab beli lambat dan time public holiday + weekend. Maybe korang boleh dapat harga murah lagi.

Maybe korang nampak expenses aku takdelah bape ‘bajet’ sangat…. so up to korang nak adjust budget camne. Aku tak mengejar title; ‘trip ke Chiang Mai dengan hanya RM500’ 😅😅🙈

Slalu mana2 trip aku based on travel theme. Paling penting aku dapat pegi tempat yang aku nak pegi so ongkosnya kenalah kumpul based on tema aku. Apa jua yang kita buat dalam hidup adalah utk diri kita bukan utk dapatkan nama dan pengiktirafan dari orang lain. Kan?

The journey that matters, in the end….

Oklah… aku nak suggest option itinerary utk korang pikir2kan. Cadangan ni pendapat aku aje tapi terpulang ler kat korang nak susun macam mana. Berdasarkan pengalaman aku ke tempat2 di atas, aku rasa boleh susun itinerary macam kat bawah ni:-

Day 1 : lepas touch down korang boleh pegi Mon Cham dan Baan Tong Luang dulu. Mae Sa Waterfall tu optional kalau sempat. Lepas tu boleh terus ke Mae Klang untuk check in kat sana.

Day 2: awal2 pagi dalam 7.30am pegi Doi Inthanon National Park (The Highest Point, Ang Ka Nature Trail, Kew Mae Pan Nature Trail, Royal Pagoda, Sirithan Waterfall, Wachirathan Waterfall). Lepas tu terus balik bandar Chiang Mai dan check in kat sana.

Day 3: boleh buat trip ke Chiang Rai atau daerah lain yang korang suka

Day 4: Grand Canyon, round bandar Chiang Mai, night market

Day 5: balik KL

 

Aku tak surelah pack ke tak itinerary yang aku cadang tu, and again up to you all nak susun mcm mana based on preference korang. Tapi klu nak merasa Chiang Mai Flower Festival then kena datang Chiang Mai sebelum 1st saturday bulan Februari sebab 1st saturday tu akan ada flower parade.

All the best susun itinerary dan enjoy your trip to Chiang Mai!

Till then c u in my next journey, InsyaAllah….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s