Chiang Mai Trip 2018: Doi Inthanon National Park – Part 3

Baru dapat sambung cete Doi Inthanon National Park ni. Now masuk part 3 dan dan Insya Allah part yang terakhir.  Lepas ni sambung cete tempat lain plak.

 

The Royal Twin Pagado

Lepas dah abis 3 trekking route, kitaorg ke The Royal Twin Pagado, “Pagodas of the King and Queen”. Pagoda ni dibina sempena memperingati hari ke-60 King & Queen.  Pagoda ni bukanlah dibina sebelah menyebelah, tapi dibina di puncak 2 gunung dan saling bertentangan.  Kalau nak naik ke atas boleh naik escalator atau guna tangga. Tapi bila nak turun ada satu option aje, kena turun tangga. Kira oklah kan… tang penting masa naik tu boleh guna escalator. 😛😅

Mostly orang Budha datang sini akan masuk dalam pagoda untuk berdoa.  Aku tak masuk pun kat dalam just round kat area luar pagoda dan taman bunga.  Masa aku datang ni bunga tak banyak sangat dan aku tak sure time bila yang taman tu akan penuh bunga.  Taman yang paling cantik kat pagoda Queen. Dah nama pun Queen kan… mestilah garden dia lagi cantik 😀😀

Entrance fee: THB40/pax
Operating hours: 8.30am – 4.30pm

Area parking kecik aje
Garden kat queen pagoda
Macam kobis
QUEEN

KING
Garden kat king pagoda

 

Wachirathan Waterfall

On d way turun untuk balik ke Chiang Mai, kitaorg singgah kat Wachirathan Waterfall. FOC aje ke waterfall ni dan masa aku sampai dah mula rasa panas compare pagi tu. Lepas ambik gambar kitaorg gerak balik dan aku tertidur keletihan dalam kereta.

dsc_0926-1

dsc_0966-1

dsc_0953-1

Abis 2 hari trip di area Doi Inthanon National Park. Kalau ambik pakej day trip dari Chiang Mai aku tak sure cover tempat mana since kebanyakan pakej between 8am sampai pukul 5pm aje. Korang boleh explore day trip klu taknak overnite kat area national park.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

5 thoughts on “Chiang Mai Trip 2018: Doi Inthanon National Park – Part 3

  1. assalamualaikum azura,
    hi!..
    selalu juga membaca tulisan zura di sini..terima kasih cerita-cerita percutian/perjalanan/permusafiran yang zura kongsikan..bermanafaat ..
    saya ada mengambil format budget yang zura buat pada entry sebelum ini sebagai panduan…harap zura okay..
    cuma saya nak tanya macam mana ya untuk mohon insuran perjalanan..kalau zura blh rekomen yang ok dan mudah in term of processing..
    teruskan berkongsi cerita dan dont stop writing..

    Like

    1. Waalaikumussalam

      Masya Allah terima kasih tak terhingga sbb sudi baca blog saya yang tak seberapa ni. Format budget tu guna aje, no problem. 😊

      Pasal travel insurance saya apply online aje etiqa online. Mana yg bagus saya pun tak sure tapi 1st priority saya mesti yg shariah compliance tu sbb saya mmg ambik etiqa wpun agak mahal compare insurance lain. Elakkan ambik dr company yg ada unsur riba insya Allah semoga Allah lindungi perjalanan kita.

      Insya Allah akan terus menulis, doakan aaya direzekikan masa dan ilham.

      Like

      1. terima kasih zura reply & info..
        inshaa Allah semoga zura sentiasa diberikan kesihatan yang baik, dilimpahkan dengan rezeki yang berkat..diberikan kelapangan masa untuk terus mengembara..

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s