Advertisements

Spring Trip 2018: Itinerary & Budget – Kashmir


Entry pasal Chiang Mai pun tak abis tulis lagi… adussss camne ni. Apa yang aku bz pun aku tak tahu.  Bila ada masa lapang, aku lebih suka nak baring aje skrg ni. Tak tahulah bad or not tapi rasanya bila otak dah letih tu yang rasa nak baring tanpa pikir apa2.

Insya Allah nanti aku sambung entry pasal Chiang Mai ya.  Entry kali ni aku just fokus pada itinerary dan budget trip aku ke Kashmir awal April 2018 ari tu.  Cerita details pasal Kashmir korang kena sabar menunggu ya.

e1502534-29c7-4209-bdb5-75e72642a3f5

Plan asal aku ke Kashmir adalah pada 2016 tapi masa tu kecoh pasal curfew di sana so aku decide postpone trip. Dalam bulan Mac 2017 AA ada buat promo so aku pun check date awal April 2018, tengok2 harga promo not bad. Aku pun terus WA Zaza.  Terus ON plan ke Kashmir, walaupun a few time connection duk putus2 masa nak buat payment tapi still tak mengalah. Alhamdulillah dapat harga promo masa tu.  Setahun tu aku beli tiket hehehehe. Objektif utama aku ke Kashmir adalah nak tengok bunga tulip. Spring is my favourite season.

img_2374

muka happy dapat bergambar gan bunga hehehe

Trip kali ni Zaza jadi ‘master mind’, best gak sesekali jadi follower. Lagi pun Zaza ni terror gak bab2 travel planning ni. Trip ni memang plan ke Kashmir sahaja ya.  Kitaorg tak singgah Delhi, Agra or even Jaipur.  Memandangkan short trip setakat 5 hari so better fokus Kashmir aje.

img_1250

inilah zaza…

Accomodation: Goonapalace Group of Houseboats

img_2550

houseboat mr. lateef

Zaza booking through booking.com aje.  Kitaorg stay 2 orang sebilik since kitaorg ber6.  Harga bilik INR10,125 untuk 3 malam. Aku tak tahulah murah ke mahal, bila convert to MYR kitaorg rasa ok aje harga tu. Mostly blog atau cerita2 yang aku baca, kebanyakan orang tidur semalam aje kat houseboat tapi kitaorg decide selama 4H3M di Kashmir kitaorg stay kat houseboat full 3 nights.  Bukan senang nak merasa tidur kat houseboat ni.  This is Kashmir so houseboat kat sink macam main attraction.

img_2563

masa ni baru sampai dari airport. tengah discuss nak ke mana lepas breakfast; gulmarg atau pahalgam.

dsc_0576

dsc_0578

Owner memang provide shikara untuk kitaorg ke darat dari houseboat.  Tak perlu bayar pun sebab dah termasuk dalam harga bilik.

dsc_0065

shikara… ulang alik ke darat naik ni dari houseboat

Transportation

Bagi memudahkan kitaorg berjalan2 kat Kashmir, kami deal ground transport gan Mr. Lateef owner houseboat. Lepas Zaza booking kat booking.com terus Mr. Lateef PM tanya pasal transport. Zaza dan aku decide ambik aje gan Mr. Lateef memandangkan kiraorg pun stay kat houseboat dia. Apa2 hal senang nak discuss. So Zaza buat deal skali gan makan semua… settle takyah pening2. Masakan wife Mr. Lateef mmg sedap gilerrr. Alhamdulillah.

Sepanjang kitaorg kat Kashmir, Mr. Ali yang drive Innova. Seorang yg tak berapa banyak mulut. Jawab apa yg ditanya, cakap bila perlu. Rupa2nya kitaorg takde satu pun gambar gan Mr. Ali ni 😂😂😂 Tapi bila tanya pasal Kashmir mmg tak mengecewakan. Mr. Ali akan explain cuma kadang2 tu aku tak bape nak faham slang english dia.

Now aku nak share itinerary kitaorg untuk rujukan…

Day 1: 4 April 2018
• KL – Delhi (arrived in Delhi 10.25pm)
• Melepak di airport

Day 2: 5 April 2018
• Delhi – Srinagar (arrived in Srinagar 7.30am)
• Day trip to Pahalgam

Day 3: 6 April 2018
• Day Trip to Gulmarg

Day 4: 7 April 2018
• Day trip to Sonamarg
Shikara ride in Dal Lake

Day 5: 8 April 2018
• Floating Vegetables Market
Tulip Festival
• Srinagar – Delhi (arrived in Delhi 7.30pm)
• Delhi – KL (arrived in KL – 9 April 2018 7.30am)

Simple aje kan itinerary aku? Takyah nak complicated sangat so boleh enjoy free and easy kat setiap tempat tu baru ler boleh menikmati view dan boleh bergambar puas2. Lagi pun tempat2 yg kitaorg pegi tu jauh dr Srinagar lebih kurang 2 jam perjalanan so tak berani nak selit tempat2 lain. Realitinya dalam perjalanan balik semua akan keletihan dan kelaparan.

Sebenarnya banyak lagi tempat2 menarik kat Srinagar. Aku rasa kalau tambah lagi sehari ok kot, so last day boleh round bandar Srinagar.

Budget & Expenses

Now aku nak share pasal budget plak.  Budget ni ikut individu so tak perlu nak compare dengan sapa2 ya. Ikutlah selera masing2.  Tapi kat Kashmir ni actually kena ada extra money untuk bagi tips (tempat lain kat India aku tak sure).  Aku rasa boleh aje nak jimat duit belanja tapi tips ni kalau dah takde duit kecik kat tangan, korang kena decide samada takmo bagi atau bagi ler ikut amount yang ada kat tangan. Hehehehe

Boleh dikatakan semua benda ada tips dan aku sampai tak terkira berapa yang aku dah belanja untuk tips.  So budget kat bawah ni aku tak masukkan jumlah untuk tips sebab aku tak ingat actually berapa yang aku keluarkan untuk bagi tips.

  • Pastikan duit kecik jgn belanja, simpan utk bagi tips. Contoh INR10, INR50.
  • Kredit kadctak boleh digunakan di Kashmir
  • Pastikan bawa cash yg cukup tapi klu tak cukup boleh withdraw kat ATM. Cuma pastikan activate overseas withdrawal.

Banyak gak benda yg takde dalam bajet aku. Maybe aku tak cukup research tu yang ter’miss’ certain item utk bajet. Korang boleh tgk actual expenses aku vs bajet.

img_2719

Apa yang best shopping kat sini? Aku pun tak tahu tapi apa yang glamer kat Kashmir ni safron, dry food, shawl dan punjabi dress. Souvenier mcm key chain atau fridge magnet susah skit nak jumpa. Ada tu ada tapi limited org yg jual benda tu.

Overall aku puas hati menikmati Kashmir aje. Sape yg suka hiking atau trekking bulan Julai sangat sesuai. Aku tengok kat internet trekking path diaorg mmg view lagi superb. 😍😍😍 Ada macam2 pakej trekking so google aje.

Klu sape yang nak ada internet all the time the best choice korang beli simcard Kashmir ya. Jangan beli simcard India sebab takleh guna di Kashmir. Mostly houseboat ada provide wifi tapi rezeki kitaorg tak baik, wifi kat houseboat ada problem so no connection with outside world dari malam kedua sampailah nak balik. Huhuhuhu. Positive side of it kitaorg mmg enjoy trip tanpa internet, so fokus menikmat ciptaan Allah.

Alhamdulillah sepanjang di Kashmir kitaorg rasa selamat. Propaganda media massa yg kadang2 over dlm menyebarkan berita. Sama2 lah kita doakan saudara Islam kita di Kashmir menang dlm perjuangan mereka. Semoga mereka sentiasa dalam lindungan Allah. Amin.

img_9809
Six of us

Oh ya, jangan lupa klu nak ke India kena buat visa. Boleh refer my previous entry, klik –> SINI.

Till then c u in my next journey, Insya Allah……

Advertisements
Categories: IndiaTags: , , , , , , , , , , , , , ,

3 comments

  1. Salam sis, saya nak tanya dalam 4hari 3 mlm, berapa anggaran total?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: