Spring Trip 2018: Kashmir – Gulmarg

~6 April 2018~

Mula2 discuss itinerary dgn Zaza aku tak masukkan Gulmarg sebab based on pembacaan aku, kitaorg kena spend 1 hari kat sini. Since kat Srinagar pun banyak gak tempat yang menarik so aku ingat nak spend 1.5 hari kat Srinagar tu yg tak masukkan Gulmarg. Bila trip makin dekat Zaza menyatakan hasrat dia nak main snow kat sini. Tapi Mr. Goona inform apa2 pun kena tgk weather masa kitaorg sampai Kashmir. Kitaorg decide itinerary yang ada tu biar ajelah. Final itinerary kitaorg akan decide once dah sampai Kashmir.

Akhirnya hari ke2 kitaorg kat Kashmir, kitaorg gi Gulmarg selepas berbincang dgn Mr. Goona masa 1st day sampai. Bekalan lunch tak dilupakan, makanan dari breakfast sampailah dinner kitaorg deal dgn owner houseboat aje sebab malas nak pikir2.

6.30am dah gerak ke Gulmarg. Kat Gulmarg ni korang boleh pilih nak ambik guide atau tak masa sampai sana.

  • Klu tak ambik guide, maka segalanya korang uruskan sendiri.
  • Klu ambik guide; segala persiapan iaitu beli tiket cable car, sewa safety boot, buat deal harga utk aktiviti2 snow dan paling best dia akan make sure kita naik dgn cepat dan selamat cable car tu. (Sangat ramai manusia masa nak naik dan masa nak turun)

On d way ke ke Gulmarg kitaorg berhenti 2 kali utk bergambar. Just inform aje Mr. Ali, dia ikut aje mana yg kitaorg nak berhenti hehehehe Ada juga yang aku snap dari dlm van.

Mr. Ali kenalkan kitaorg kawan dia utk jadi guide kitaorg. Klu tak, kitaorg kena cari sendiri masa dah sampai kat atas kot, aku pun tak sure. Imtiyaz nama guide kitaorg. Imtiyaz ni pemain ski profesional. So klu masa winter dia mmg bz. Klu korang dtg Kashmir masa winter dan nak main ski, boleh contact Imtiyaz. Ada macam2 harga guide kat sini, aku dapat INR600/group so sorang bayar INR100.

Kalau berminat nak gunakan service Imtiyaz masa winter boleh ler whatsapp dia.. +91 99067 30497. Mohon maaf kalau nombor Imtiyaz dah tak valid, hopefully still available. 😊😊

img_1232
Imtiyaz and us

Travel Tips: pakai seluar dan jaket yg kalis air sebab nak main snow. Kasut plak better pakai safety boot (kasut pua chu kang). Kasut tu sangat membantu bila kaki tenggelam dlm snow. Jgn lupa pakai gloves dan mesti kalis air juga.

Info pasal Gulmarg…

Opening times: 10am – 4pm
Harga Tiket Phase 1: INR740
Harga Tiket Phase 2: INR950
*so kalau pegi Phase 1 dan Phase 2 total harga tiket INR1,690

dsc_0745
lepak minum dulu sebab sampai awal
dsc_0751
pintu masuk ke Gulmarg dari tempat parking
dsc_0757-1
kena jalan kaki untuk ke cable car station
dsc_0764
ada hotel kat sini klu nak bermalam
dsc_0767
kaunter tiket

Cable car station ada 2 phase. Aku cerita pasal Phase 2 dulu.

Alhamdulillah dengan Imtiyaz kitaorg dapat masuk ke tempat menunggu cable car sebelum pukil 10am. Aku tak tahu Imtiyaz cakap apa gan guard tu. So kitaorg tunggu Imtiyaz belikan tiket kat area menunggu. Masa tu ramai pekerja2 yang tgh tunggu nak naik atas. Ada juga tourist lain kat area tu, so maybe macam kitaorg gak kot.. diaorg dpt guide yg awesome.

dsc_0782
waiting area
dsc_0784
sabar menunggu Imtiyaz

Phase 2

Station ke2 ni yang paling atas skali. Tempat ni worth to go sbb view kat atas tu Subhanallah sgt cantik. Boleh nampak sempadan Kashmir-Pakistan. Boleh juga main ski tapi ski yg berteman bukan main sorang2. Area ni banyak batu2 so berhati2 bila berjalan. Ski kat atas tu sgt mahal tau. Harga INR600/pax so terpulanglah nak naik ke tak. Cuma klu tak naik aku tak sure boleh ke tak pegi kawasan yg cantik tu. Kitaorg naik ski ni🤭. Kalau ikutkan takde dlm budget asal hehehe.

Alhamdulillah rezeki kitaorg sampai awal kat sini sebab tak lama lepas tu kawasan ni berkabus so view gunung ganang dah tak nampak. Lepas dah settle kat atas kitaorg turun semula ke station cable car yg pertama tadi. Time to enjoy!

dsc_0830
cable car ke phase 2

dsc_0852
dsc_0856-1

dsc_0857
dah sampai phase 2

dsc_0859

dsc_0867-1

dsc_0882
disebalik gunung tu sempadan pakistan

dsc_0897

dsc_0948-1
kat sini kena naik ski berdua

dsc_0950

Phase 1

Aku, Epul dan Hazilah decide nak bergambar aje. Takmo buat aktiviti apa2. Zaza, Ain dan Betty plak decide nak cuba main ski. Ski yg kat sini main sorang2 bukan macam yg kat atas tadi. Aku tak tahu harga main ski tu bape sebab tak main. Tapi murah ler klu nak compare kat Jepun dan Korea.

Memang kat sini sakan bergambar. Ini yang untung bila ada photographer profesional ikut. Aku yg tak suka bergambar tetiba penuh handphone dgn macam2 aksi. 😂😂😂

Jomlah layan gambar2 kitaorg beraksi kat sini.

dsc_0800
cable car phase 1

dsc_0810

dsc_0827
view phase 1 dari cable car
dsc_0835
snow dah kurang
dsc_0970
cable car station phase 1

dsc_0980

dsc_0992
toilet yang comei
dsc_0996
snow skuter

dsc_0998
dsc_0006

dsc_0018
epul bersungguh2 ambik gambar

dsc_0089

img_1170
betty dan snowman
img_1004
puas hari dapat baring atas snow hehehe
img_0987
3 sekawan yang main ski
img_1017
muka happy Zaza dapat main snow

img_0114

3 sekawan yang berposing, takmo main snow
sesekali berposing gan spek hitam… 

Masa kami nak kuar dari parking, kitaorg ditahan takleh nak turun oleh askar India. Kitaorg kurang pasti kenapa askar tu lepaskan kereta skit2. Sementara menunggu sempat lagi bergambar hehehe Tak dilupakan juga bergambar dengan abam askar.

img_1262

Alhamdulillah impian Zaza tercapai nak main snow, dia kata nak pegi Swiss belum mampu 😅😅. Kalau kawan kita happy of course kita pun happy. Rezeki kitaorg gak ler sebab wpun snow dah tak banyak kat Gulmarg ni tapi boleh ler untuk main snow skit2.

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

3 thoughts on “Spring Trip 2018: Kashmir – Gulmarg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s