Weekend Gateway: MamaPapa Chalet – Janda Baik

~ 31 Ogos 2018 ~

Apa korang buat masa cuti hari Merdeka? Mesti ada yg stay aje kat rumah; ada yg jenjalan oversea; ada yang jalan2 dalam Msia; ada yg buat kenduri kahwin dan macam2 lagi. Aku? Spend 2H1M kat MamaPapa Chalet, Janda Baik dgn geng ‘togel’ cum kawan sama2 belajar kat UUM. 8 keluarga semuanya…

Alhamdulillah semua dpt join wpun ada yg jadi ibu tunggal sementara (husband tak dapat join ya, kang ada yg salah faham plak), tapi diaorg mmg kental jiwa bawa anak2 tanpa husband di sisi. πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻 Bukan senang nak kumpul semua dalam satu masa, lompong skit2 tu dimaafkan aje. Lagi pun dah masuk peringkat ‘matang’ so kena faham2lah urusan masing2.

Plan kali ni, Cikja dan Azie jadi taiko. Aku follower aje. Tqvm frens kerana menguruskan apa yg patut. πŸ’žπŸ’žπŸ’ž

Bilik penginapan, Azie dan Rozi yang uruskan tempahan sebab diaorg dah pernah stay kat chalet ni. Bilik ada pelbagai dan harga pun pelbagai.

29fd07e9-84f6-403f-b001-d8ef1b437ae0
senarai bilik dan harga

Selain daripada bilik kitaorg book tempat BBQ satu. Kat sini takleh masak ya so klu nak food boleh tempah siap2 kat owner chalet. Bahan2 mentah BBQ kitaorg share dan bawa dr KL. Kitaorg order nasi goreng gan air oren aje dr chalet.

img_4963
ni tempat bbq yang kitaorg booking. dekat gan sungai dan padang

Selain daripada melepak tepi sungai dan mandi manda, kat sini ada gak ATV. Kitaorg takdelah booking awal. 3 keluarga datang awal pagi lebih kurang 10 lebih sampai chalet so Cikja booking ATV utk pagi tu. Ada 7 ATV aje yg boleh guna, so gilir2 ler pusing.

465dfd3a-6174-453f-9a97-5ab0906ecb3b
pilihan route atv dan harga
img_4981
banyak ni aje atv yang chalet ada
img_4900
suka azie dapat naik atv
img_4898
sabar menunggu… tgh isi minya atv

Lepas dah main ATV, diaorg lunch dan mandi sungai sebelum check in. Food utk Lunch, pot luck dari KL. Aku tak dpt join diaorg pagi tu since anak aku ada group work so lepas solat jumaat baru gerak ke Janda Baik.

img_4766
sempat plak azie menjeling hehehe
img_4761
ni baru main air namanya
img_4756
main bola dalam air plak
img_4773
tepat kena semburan di muka
img_4782
acara membasahkan orang

Petang tu anak2 dan mak2 main bola plak. Kejap bola sepak, kejap bola baling. Macam2 aksi hehehehe…

img_4699
cepat adikkkk… tendang bola tu
img_4728
mummy mengejar bola

Kawasan sekitar chalet bersih, kemas dan teratur. Booking bilik pun skali gan breakfast, so korang kena plan utk lunch gan dinner aje. Bilik plak bersih, cuma selimut nipis benor. Dah ler malam tu sejuk, memang takyah buka aircond. Area sungai tak crowded, tak tahulah mayb tak ramai kot yg stay kat sini masa weekend tu. Kitaorg aje dah booking 8 bilik so rasanya kitaorglah penghuni majoriti kat sini.

Breakfast pagi 1 Sept tu ada nasi lemak, nasi goreng, spagetti goreng, cekodok, air nescaffe dan air teh o. Rasa? Memang sedap! Cukup rasa semuanya… Alhamdulillah.

Secara umumnya aku puas hati stay kat sini. Anak2 pun happy, bukan setakat mandi sungai, dapat naik ATV gak.

Bagi parents plak, aku rasa kali ni kurang ber chit chat. Klu tak gathering sebelum ni siap berjaga malam berborak. Kali ni agaknya semua keletihan, by pukul 11pm rasanya semua dah masuk bilik utk tido. Adakah itu tanda2 umur yg semakin meningkat? πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Meh ler tgk gambar yang sempat aku snap…

img_4943
sederet bangunan ni adalah bilik yang ada
img_4950
jangan sesat ya cari bilik
img_4952
signboard
img_4956
breakfast kat sini
img_4978
dah sampai area chalet
img_4853
mak-mak orang ke ni? hahahaha
img_4834
juniors….. tapi tak cukup korum sebabΒ  tak dapat balik dari asrama
img_4833
bukan senang nak jumpa mcha ni tau…
img_4892
org kuat bbq… tq ya cik abam
img_4893
yang ni tukang gunting daging hehehehe

Buat sahabatku; Azie, Anor, Cikja, Elly, Etty, Mcha dan Myna…. terima kasih dan aku mohon maaf jika ada salah/silap dalam menjayakan gathering ni. Semoga ukhwah berpanjangan memandangkan umur pun makin meningkat dan tak tahu siapakah antara kita akan pegi dahulu. Jika korang tak jumpa aku di Jannah tolonglah cari aku dan tariklah aku masuk ke Jannah. 😞

Semoga ukhwah ini berterusan juga buat anak2 kita yang semakin dewasa. Semoga mereka boleh menjadi anak2 yg soleh; bukan setakat bantu membantu sesama mereka seperti adik beradik, tapi menjadi pembantu kita di alam barzakh nanti dengan doa2 yang tidak putus2. Insya Allah…

Jika panjang umur dan dimurahkan rezeki Insya Allah kita plan another gathering.

Be happy not because everything is perfect. But because you choose to focus on the perfect moments.

edd8ba45-4c93-4ac3-a2d4-3c0c20672ec1
bergambar lepas check out… kurang satu family syah-elly sebab kena balik awal

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s