Chiang Mai Flower Festival 2018

~ 3 Feb 2018 ~

Masa aku plan nak ke Chiang Mai, actually aku focus pada Doi Inthanon National Park aje.  Aku tak tahu pun pasal flower festival kat Chiang Mai.  Masa aku check in kat Nap In Chiangmai Hotel, staff kat sini ada tanya apa plan kitaorg.  Since kitaorg takde fix plan kat Bandar Chiang Mai ni, dia inform yang dari hari Jumaat sampai Ahad (2-4 Feb 2018) ada flower festival. Hari Sabtu plak ada perarakan kereta berhias. Alhamdulillah tak sangka plak ada event best weekend tu.  Since hari Sabtu memang kitaorg plan round bandar, flower festival jadi agenda utama kitaorg untuk hari tu.

Bagi sesiapa yang berminat nak enjoy Chiang Mai Flower Festival make sure korang datang sini 1st weekend dalam bulan Februari.  Festival ni yearly event dan timing tak berubah.  Flower Festival Parade plak diaorg memang akan buat hari Sabtu, kiranya hari Sabtu tu adalah hari kemuncak Flower Festival…. Don’t miss it!

Sebelum start perarakan pagi tu aku gan Fazu keluar awal untuk breakfast, lepas tu kitaorg ambik tuk2 untuk pusing2 bandar. Harga tuk2 yang kitaorg dapat pagi tu THB60 untuk sejam. Bila dah abis round2, driver tuk2 tu drop kitaorg kat area flower parade dan kebetulan tempat yang kitaorg turun tu adalah penghujung perbarisan. Berjalan lah kitaorg bersama2 dengan kerete berhias ke arah Nong Buak Haad Park.

Half way perjalanan bila dah sampai area dekat gan hotel kitaorg, kitaorg balik hotel dulu.  Bagi sejuk badan hehehehe.  Lepas dah lepas lelah, cari food untuk alas perut dulu sebelum sambung perjalanan ke Nong Buak Haad Park.  Semua kereta berhias yang berarak pagi tu akan berkumpul kat Nong Buak Haad Park, so nanti boleh ler ambik close up gambar kat sana.

Antara aktiviti2 yang ada….

Exhibition of flower decorations at Nong Buak Haad Park (9am to midnight)

Decorations of flowers and colorful lanterns at Thapae Gate and around the moat on the parade’s route (all the time)

The Musical of Orchestra at Nong Buak Haad Park (4pm – 6pm)

The Musical of Educational Institute at Thapae Gate (6pm – 10pm)

The corner of the moat around the “old town”, the one near Nong Buak Haad Park, will become pedestrian throughout the festival to host a market with all kinds of snacks on the go and local OTOP products (9am to midnight).

Small carnival in Nong Buak Haad Park.

Kat bawah ni aku share jadual event Flower Festival dari 2-4 Feb 2018:-

February 2 at 7 pm: Opening Ceremony at Nong Buak Haad Park followed at 8 pm by the Miss Flower Festival contest.

February 3 at 8am: departure of the big parade, culmination of the festival. It will go from Nawarat Bridge to Nong Buak Haad Park.

February 3rd and 4th from 7pm to 11pm: Lanna cultural performances (dance, music, theater …) at Nong Buak Haad Park (7pm – 11pm)

Aku rasa aktiviti dan schedule event ni maybe tak jauh berubah setiap tahun. Paling penting korang kena ada kat bandar Chiang Mai 1st weekend February tau.

Walaupun letih berjalan kaki satu bandar tapi aku puas hati.  Bila tengok kecantikan bermacam2 bunga terus lupa kepenatan. Petang tu lepas solat asar kitaorg terus cari kedai urut. hahahaha

Till then c u in my next journey, Insya Allah…

Advertisements

One thought on “Chiang Mai Flower Festival 2018

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s