Chiang Mai Trip 2018: Baan Tong Luang Village

~ 2 Feb 2018 ~

Perkampungan ini sangat menarik dan personally aku rasa korang patut masukkan tempat ni dalam itinerary korang.  Secara tak langsung korang boleh mengenali dengan lebih dekat suku kaum yang ada.  Kalau tak silap aku ada lebih 5 suku kaum kat sini.  Paling glamer ‘Long Neck Tribe’.

Masa aku sampai sini, tak ramai sangat tourist so takdelah sesak sangat. Tak tahulah kot2 tempat ni memang tak ramai yang datang.  Tapi worth it bagi yang suka untuk mengenali budaya setempat.  Bila lagi kan kita nak ambik tahu, sekurang2nya bertambah ler skit ilmu.

Info lain:
Entrance fee: THB500/pax
Opening hours: 8.30am – 4pm

Kaunter beli tiket
Entrance

Masa kat entrance nak masuk perkampungan ni ada map, so korang ikut aje jalan tu.  Setiap suku kaum berbeza dan paling ketara dari segi pakaian dan hasil seni yang dihasilkan.  Bila kita masuk setiap kawasan perumahan setiap suku akan ada papan info, so boleh baca untuk tahu serba sedikit.

Map kawasan kampung
Info board – nama suku kaum

Hasil kraftangan yang diaorg buat kat sini boleh beli sebagai souvenier, macam2 ada. Nak kata murah sangat maybe taklah murah tapi boleh larrr. Pencil case dalam THB100/pcs, table runner THB300/pcs…. Fridge magnet dan key chain pun ada. Not bad hasil tangan diaorg memang cantik.

Aku tak sure berapa lama aku gan Fazu kat sini, kitaorg just slow and steady aje.  Paling best area Long Neck Tribe sebab dapat jumpa makcik yang jadi model dalam mana2 iklan pasal long neck ni.  Tak sure berapa umur makcik ni, tapi fridge magnet pun guna muka makcik tu as model.  Kalau panjang umur dia, time korang pegi sini dapatlah jumpa.

Inilah makcik tu… jadi model tourism Chiang Mai
Ini generasi muda suku kaum long neck

Sekeliling kampung ni ada sawah padi yg menghijau.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

One thought on “Chiang Mai Trip 2018: Baan Tong Luang Village

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s