Autumn Trip 2017: Itinerary Iceland-UK

Alhamdulillah disaat aku menulis entri ni autumn trip aku dah tamat last week.  Jetlag Alhamdulillah dah takde.  Masa aku jetlag ari tu, waktu lapar pun tak menentu sebab perut masih ikut timing sana.  7 jam beza dari KL, banyak tu tau.

Secara jujur trip kali ni banyak kenangan yang terindah terutamanya di Iceland. Alhamdulillah… Ya Allah, aku mohon ampun dariMu sebab kadang2 aku lupa yang apa yang Kau beri lebih banyak dari apa yang aku tak dapat.

Aurora Borealis atau dikenali juga Northern Lights adalah salah satu impian aku untuk melihat dengan mata pemberianNya. Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah…. “Save the best for last”, ayat ini begitu bermakna kerana malam terakhir aku di Iceland aku dan kawan2 direzekikan untuk melihat ciptaan Allah yang tiada tandingannya. Tido dalam senyuman semua walaupun kesejukan selama 2 jam.

Kenangan terindah

Total trip aku adalah 13D12N, dan kalau nak tau tempat2 yang aku pegi meh tengok itinerary kat bawah ni.

Day 1: 5/10/2017

  • KL to London (Emirates, flight 10am, sampai London 7.45pm)

Day 2: 6/10/2017

  • London to Iceland (Icelandair, flight 1.30pm selama 3 jam)
  • Membeli-belah barang2 dapur di supermarket Bonus (near Keflavik Airport)
  • Hard Rock Cafe Reyjavik

Day 3: 7/10/2017

  • Pingvellir National Park
  • Geysir Strokkur
  • Gullfoss Waterfall

Day 4: 8/10/2017

Day 5: 9/10/2017

Day 6: 10/10/2017

  • Blue Lagoon
  • Reykjavik City Tour
    • Hallgrimskirkju
    • Solfar
    • Arbaejarsafn (Open Air Museum)
  • Watching Aurora Borealis for 2 hours near to Reyjkavik

Day 7: 11/10/2017

  • Iceland to Glasgow then go to Edinburgh
  • Edinburgh Castle
  • Calton Hill

Day 8: 12/10/2017

  • Edinburgh to Scotland Highlands
  • Loch Lubnaic
  • Lunch @Fort William
  • Urquhart Castle
  • Loch Ness
  • Eilean Donan Castle

Day 9: 13/10/2017

  • Broadford to Manchester
  • Lunch @Glasgow

Day 10: 14/10/2017

  • Old Trafford MU Stadium
  • Bicester Village

Day 11: 15/10/2017

  • Stonehenge
  • Emirates Stadium
  • Lunch @Malaysian Hall
  • Portabalo Market
  • Bayswater

Day 12: 16/10/2017

  • Harrods
  • Hyde Park
  • HOHO & Cruise
  • Oxford Street

Day 13: 17/10/2017

  • going back Home Sweet Home
6 of us


Terima kasih yang tak terhingga kepada Faidz dalam memastikan perjalanan trip ini selesa dan juga memastikan kami sampai ke destinasi yang diimpikan dengan izinNya.  Dalam hidup ni tiada yang sempurna, jadi terlebih atau terkurang dalam permusafiran adalah perkara biasa. Ingat yang baik2, dan doa yang baik2 Insya Allah happylah kita.  Kalau nak tau Faidz ni slalu buat ground trip kat UK, Europe dan Spain.  Boleh ler jenguk FB Page Faidz – Pakej Percutian Murah Eropah.

Hingga saat aku menulis entri ini, Iceland masih melekat di mata, di hati dan di fikiran aku.  Walaupun aku bukan jenis tahan cuaca sejuk tapi pemandangan yang sungguh indah kadang2 buat aku lupa kejap temtang kesejukan Iceland 😀. Semoga Allah rezekikan aku untuk kembali ke Iceland. Amin.<<<<<<
en c u in my next journey, Insya Allah…..

/p>

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s