Autumn Trip 2017: Iceland – Day 2

~ 7 Okt 2017 ~

Pagi ni semua bangun dengan semangat dan kelaparan.  hehehehe since kitaorg stay dalam bilik 6 orang sebilik, agak senang sebenarnya untuk prepare sarapan dan bekalan untuk lunch.  Aku tak perlu buat jadual, best dapat geng travel yang saling memahami. Alhamdulillah….  so pagi tu ada yang prepare bahan-bahan untuk masak, ada yang mandi dulu, ada yang kemas barang makanan (senang asingkan siap2 dalam satu beg), ada yang pack lunch.  Bila semua dah ready, kitaorang breakfast dulu sebelum mulakan perjalanan untuk hari ini.

 

Pingvellir National Park

Destinasi pertama hari ni dan sepanjang perjalanan hujan renyai2.  Dalam hati aku terus berdoa semoga kami direzekikan cuaca yang baik.  Perjalanan almost 2 jam ke sini dari hotel.

DSC_0189 (Large)
Autumn
DSC_0212 (Large)
gloomy day
DSC_0227 (Large)
stop kejap bergambar wpun hujan renyai
DSC_0221 (Large)
kalau spring atau summer mesti cantik hijau padang ni
 

Masa sampai kat National Park, masih hujan renyai tapi itu bukan penghalang. Kalau ikutkan kawasan ni sangat besar, kalau betul2 nak menghayati kena spend 3/4 jam lebih kurang.  Aku kat sini tak lama sebab cuaca kejap hujan, kejap tak… sejuk gak ler hehehehe. Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke sini.

DSC_0236 (Large)

 

DSC_0246 (Large)
1st pit stop untuk bergambar
DSC_0250 (Large)

 

DSC_0253 (Large)
another parking area yang aku nampak dari atas
DSC_0287 (Large)
jalan turun ke bawah untuk ke arah main kawasan national park
DSC_0308 (Large)
aku agak ini papan tanda tempat2 yang kita boleh pegi tapi aku tak faham pun… jalan aje
DSC_0321 (Large)
jalan ke another pit stop untuk bergambar
 
Another spot untuk bergambar 😉
 


Lepas masing-masing dah puas bergambar, kitaorg patah balik ke van. Sejuk2 ni memang malas nak round satu National Park. Next destination Geysir Strokkur.

 

Geysir Strokkur

Salah satu geysir yang glamer kat Iceland.  Apa yang menarik? Geysir ini akan meletus setiap 6-10 minit.  Kalau nak ambik gambar kena ready aje sebab jarak antara satu letusan ke letusan lain tak menentu.  Masa aku pegi ni tak ramai sangat, compare summer.

Kat dalam bangunan ni ada toilet, cafe dan souvenir.

Anak2 geysir
Jalan nak ke strokkur, tak jauh sangat dari parking lot.
Masing2 dah berdiri keliling geysir. Ada spot yg jauh ada yg dekat.
Masa ni tengah tunggu geysir nak meletus
Saat yang dinantikan…
Nampak tak air yang mengelegak tu?

Lepas tu kitaorg lepak dalam van… lunch. Cuaca masih mendung aje… sejuk2 ni memang selera aje makan sebab lapar hehehe
Gulfoss Waterfall

Lepas Geysur kitaorg ke Gulfoss Waterfall plak. Kalau ikut sejarah di Iceland, waterfall ni dulu nak jadikan sebagai tempat sumber elektrik Iceland. Anak owner tanah ni tak setuju dan dia ugut untuk bunuh diri kat waterfall ni kalau masih nak jadikan sebagai empangan hidroelektrik. Dia ugut sebab dia nak jaga nature Iceland.  Akhirnya waterfall ni kekal sampai skrg. 

Masa aku nampak waterfall ni dari jauh, Subhanallah besarnyaaaaaa. Gerun pun ada 😬😬😬 


Ada 2 pilihan kat sini, klu berani boleh turun kebawah dan bergambar dekat gan waterfall tapi kena make sure pakai pakaian yang kalis air. Bila bergambar becarefull ya sebab takde proposer hadangan dan batu licin. 

Nampak tak org ramai dekat gan waterfall? Situlah penghujungnya klu pilih jalan ke bawah.
 
Pilihan lagi satu naik tangga ke atas , dan boleh tgk waterfall dari atas. Kalau kat atas tak basah so bebas bergambar tanpa rasa takut. Cuma berhati2 kat tepi tebing. Ada tali aje sebagai hadangan.  

Yang ni tangga utk naik ke atas
Aku tak turun kebawah, sebab kat atas ni pun dah makan masa yg lama untuk bergambar. 😅😅😅 Lagi satu masatu macam malas nak basah2.







Dah settle utk jalan2 day 2 kat Iceland. Kitaorg terus gerak ke cottage.  Cottage yang sangat comei, baru rasa stay kat Iceland. 😀😀😀

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

One thought on “Autumn Trip 2017: Iceland – Day 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s