Chasing Sakura 2019: Kyoto – Nanzen-ji & Philosopher’s Path


~3April 2019~

Entry kali ni aku cover 2 tempat skaligus sebab 2 tempat ni dekat-dekat aje. Lepas settle bergambar di Keage Incline kitaorang continue ke Nanzen-ji dan Philosopher’s Path. The best option untuk ke tempat ni ialah walking so slow and steady aje tau, tak perlu turun naik turun bas atau subway.

img_2799

dalam 33 minit aje

Based on google map kat atas, dalam 33 minit aje dari Keage Incline ke Philosopher’s Path. Memang guna kaki paling banyak hari ni tapi nak buat camne sesekali kena jadi orang Jepun hehehehe.

Nanzen-ji Temple

Actually tempat ni one of the historical place. Asalnya vila ini adalah vila Emperor Kameyama tapi sekarang dah jadi temple. Kalau berminat nak tau details boleh baca kat –> SINI.

Tak perlu bayar entrance fee untuk masuk sini.. FOC aje. Kenapa ramai tourist datang sini? Selain dari sakura dan building; Aqueduct atau landasan lama adalah salah satu tarikan di sini…. Landasan ni dibina pada tahun 1890 untuk membawa air dari Lake Biwa ke Kyoto.

dscf2740 (large)

img_1337

d66603f3-7945-4924-8adc-efd32d737fe3

Arin ni sangat creative ambik gambar hehehe

dscf2945 (large)

alas perut masa on the way ke philosopher’s path

 

Philosopher’s Path

Tempat ni one of the main spot for sakura. Kenapa? Bila full bloom, pokok sakura sepanjang canal ni sangat cantik. Rasa romantik aje bila berjalan sepanjang canal tu sambil menikmati view sakura. Once dah masuk dalam senarai main spot so tak boleh nak elakkan dari crowded. Just enjoy the view…

Kalau korang tanya apa yang bestnya bila jalan kat sini, aku memang takleh nak jawab. Bagi aku yang suka nature, bunga dan ambik gambar; view ni boleh bagi aku satu kepuasan yang susah untuk aku explain. Lepas tu ada plak alunan muzik… terus menjiwang hahahahaha. Instrumental lagu Japan sangat best bila nak jiwang… sape pernah minat Kitaoro? hehehehe

img_1383

tingat masa minat kitaro dulu… best sangat jalan sambil melayan alunan muzik

Aku tak sure berapa jauh kitaorg berjalan, nasib baik kaki dah mula rasa tak larat. Kalau ikut hati memang boleh aje terus jalan tapi terpaksa ikut kaki hahahahah.

dscf3016 (large)

dscf2982 (large)

img_1394

dscf3135 (large)

 

Lepas dah penat terus balik rumah… kena luruskan kaki hahahaha

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

 

 

 

Categories: JapanTags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: