Advertisements

Autumn Trip 2018: Cornwall – St. Micheal’s Mount


~11 Oct 2018~

Kalau ikut ramalan cuaca, 3 hari berturut2 hujan turun kat area Penzance. Bangun pagi hujan renyai turun. Since kitaorg free and easy aje trip Cornwall ni so takdelah in rush sgt nak kuar jalan2.

Buat breakfast dulu, makan dan borak2. Plannya dalam pukul 10am nak kuar jalan2. Makin lama hujan makin lebat, since dah bersiap kitaorg decide pegi Tesco dulu dan kalau masih hujan balik apartment masak lunch dulu.

Lepas dah beli bahan2 makanan, kuar aje Tesco… matahari cantik bersinar. Alhamdulillah. Terus kitaorg decide pegi St. Micheal’s Mount. Masa tu dah pukul 11am so sedang elok since causeway buka dari pukul 11.30am camtu. Aku excited sebab tingin sgt nak jalan kat causeway utk ke St. Micheal’s Mount tu.

Tempat parking… suka rumah2 kat lereng bukit mengadap laut 😍

Masa ni tgh berjalan nak ke causeway dr parking

Ada 2 cara kalau nak ke situ; boleh naik bot atau jalan kaki. Sebelum pegi kena check dulu website tau, klik SINI. Kat website boleh tau bila causeway buka dan tutup kalau nak jalan kaki. Even klu nak naik bot pun admin akan update samada bot available ke tak mengikut keadaan laut. Personally aku advice better jalan kaki untuk pengalaman yang berbeza. Masa aku pegi ni kat website dah announce yg service boat takde sebab keadaan laut yang tidak selamat. So jalan kaki ler….

Inilah causeway tu. Klu time air pasang laluan ni tenggelam

Nama St. Micheal’s Mount tu actually refer pada castle yg ada kat pulau kecik tu. Castle tu merupakan rumah St. Micheal, seorang gabenor. Sekarang castle tu dibuka pada org ramai tapi ada certain bahagian ditutup sbb di diami oleh kaum kerabat St. Micheal.

Nun di atas bukit tu castle St. Micheal

Kalau nak tau harga tiket dan opening times boleh klik SINI. Waktu operasi berbeza ikut season.

Tips: kena hiking skit utk sampai ke castle. So pakai kasut yang tak licin.

Kaunter tiket kat bangunan yang hujung skali

Kaunter tiket

Air surut

Entrance untuk mulakan perjalanan mendaki bukit

Kena naik tangga dulu.. mencunggap gak ler hehehe

Lepas tu naik kat jalan rata plak

Dah sampai kat atas

Kena naik lagi utk masuk dalam castle

Pintu masuk ke dalam castle..

Kusyuk dengar cerita dari guide yg ada kat dalam castle ni

View Marazion dari atas castle

Tulisan jawi Bismillah…

Model St. Micheal Mount

Antara ruang pameran yang ada

Kitaorg round almost 2 jam jugak ler. Sangat kagum sebab castle ni dijaga rapi dan masih cantik.

Tips: set alarm tau sebelum waktu tutup causeway sebab takut leka. Nanti tak boleh balik ke seberang.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements
Categories: United KingdomTags: , , , , , , , ,

4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: