Autumn Trip 2018: Bath – The Roman Baths

~10 Okt 2018~

Lepas settle hantar 6 org dr group trip Iceland-London kat airport, aku dan 3 org lagi meneruskan trip kitaorg ke Cornwall.

On d way ke Cornwall kitaorg melencong ke Bath kejap. Arin yang propose singgah kejap kat Bath sebab adik Arin kata Bath cantik. Kebetulan plak Anis yang join group Iceland, student kat Bath. Dapatlah jumpa Anis lagi.

Kitaorg sampai Bath dalam pukul 2 lebih. Bangunan sekitar Bath sangat unik dan terasa mcm zaman dulu2. Kitaorg terus ke The Roman Baths. Kalau ikutkan half day kat Bath ni mana cukup tapi Alhamdulillah dapat juga singgah.

Parking kat area sini
Masa ni on d way ke Roman Baths
Bath Abbey

The Roman Baths merupakan tempat mandi org awam. Ada 4 bahagian utama dalam Roman Baths ni; the Sacred Spring, the Roman Temple; the Roman Bath House dan muzium. Bagi sesiapa yang suka architecture dan culture, boleh explore Bath. Kalau aku, aku prefer tido semalam kat sini untuk enjoy suasana Bath.

Info:

Website: www.romanbaths.co.uk

Opening hours: 9.30am – 5.00pm

Ticket price: Ada a few options so boleh check kat SINI (aku beli standard ticket aje £16.50/pax)

Beli tiket
Harga tiket £16.50 seorang untuk skali masuk
Boleh ambik ‘telefon’ tu klu nak dengar penerangan sekitar Roman Baths

Jom kita jalan2 kat dalam The Roman Baths…. Anis masuk free aje sebab ada student card. Kitaorg jumpa Anis kat dalam Roman Bath. So Anis jadi tour guide kitaorg .

Masa on d way aku nak ke masjid, singgah kejap kedai roti glamer kat Bath ni. Kedai ni di buka oleh org France yang dalam pelarian. Simple aje kedai ni dan ada ala2 muzium kat dalam kedai. Roti dia memang lembut dan sedap. Aku beli roti ni tapi lupa plak nak ambik gambar hehehe

Kat tengah bandar Bath ni ada masjid so boleh singgah kalau nak solat tapi bukanlah masjid sebiji macam kat KL.

Lepas abis solat jamak takhir zuhur asar, Anis bawa kedai Thai untuk makan. Ni consider lunch cum dinner kitaorg. Nikmat betul makan nasi. Alhamdulillah.

Lepas makan terus gerak ke Penzance. Perjalanan dalam 3 jam lebih so sampai Penzance dekat tengah malam gak ler. Kat Penzance kitaorg stay kat Havek Holidays. Aku booking kat booking.com. Apartment ni ada 2 bilik, kitchen dan living hall pun selesa sgt. Sampai pun dah malam, kitaorg alas perut skit pastu tido. Esoknya jalan2 area Penzance plak.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s