Autumn Trip 2018: Iceland – Seljalandsfoss (Tips)

~15 Okt 2018~

Siapa tengok Dilwale? Ingat tak scene kat atas ni? Nama tempat shooting scene ni ialah Seljalandsfoss. Alhamdulillah tahun ni ada rezeki dari Allah untuk aku visit tempat ni lagi skali. Last year aku tak dapat pegi belakang waterfall sebab sejuk sangatttt. Sejuk yang aku mmg takleh nak teruskan perjalanan ke belakang air terjun. Maybe mental aku tak prepare untuk redah sejuk masa tu.

Memandangkan hari ni aku cuti sebelum start keje esok, so sambil baring2 aku tulis ler skit entry pasal Seljalandsfoss.

Tahun ni bila ada rezeki utk ke Iceland lagi skali, aku bertekad utk ke belakang waterfall walaupun sejuk. Basically aku dah prepare mental dan fizikal. Pengalaman mengajar kita so aku nak share apa yg korang kena prepare especially klu nak pegi sini.

Waterfall ni sangat besar dan tinggi. Percikan hempasan air tu mcm air hujan, secara tak langsung badan kita akan basah. Tak boleh nak elak dah, kena redah aje. Ala2 macam main hujan πŸ˜€πŸ˜€

TIPS:

Kasut – pakai kasut hiking dan waterproof. Jalan nak ke belakang waterfall dan masa nak keluar tu penuh dengan batu so agak licin. Make sure tapak kasut jenis yg tak licin ya.

Jacket – boleh pakai winter jacket klu nak tapi klu boleh yg ada hud dan waterproof. Paling sesuai hud yg takde bulu2 sebab nanti bulu2 basah. Jgn plak guna winter jacket yg jenis kain ya. Klu nak guna windbreaker jacket yg slalu org guna utk hiking boleh gak. Cuma kena pakai baju tebal kat dalam sebab sejuk weiiii. Lagi satu tips, klu boleh pakailah kaler jaket yg striking skit πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… cun tau bila ambik gambar.

Seluar – aku pakai outdoor pants yg kalis air. Beli kat sport direct aje. Make sure ada tulis utk waterproof. Slalunya seluar camni tak tebal sgt so pakailah long john utk bagi tahan sejuk kat kaki. Actually best gak travel pakai outdoor pants ni sebab tak risau klu hujan.

Gloves – guna gloves yg slalu org guna utk main snow. Takyah pakai yg jenis kain atau bulu2. Tapi klu nak pakai 2 helai boleh ler pakai yg gloves biasa kat dalam pastu pakai winter gloves kat luar. Tapi bagi aku mcm terpaksa gak tanggal gloves sebelah sbb nak ambik gambar. Klu tak camne nak petik kamera. Bertahan aje ler bila tangan sejuk mencucuk.

Kamera – asalnya aku ingat nak bawa DSLR aku tapi bila pikir2 DSLR ni sensitif gan air, aku tukar plan. Aku bawa handphone aje utk ambik gambar. Tapi korang make sure handphone tahan air tau. Klu tak kena beli waterproof case.

Best time to shoot – sunset is the best! Time tu bila shoot gambar dr belakang waterfall akan nampak matahari kat luar. Aku pegi awal pagi so tak dapatlah ambik gambar macam dalam lagu Gerua. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ Boleh aje nak dtg bila2 ikut kesesuaian itinerary. Cuma klu belah petang cuaca mayb lebih sejuk berangin since nak malam.

Itu aje yg aku dpt share buat masa ni. Insya Allah kot ada tips lain aku tambah kemudian. Setiap org mayb berlainan pengalaman so entry ni aku tulis based on pengalaman aku. Lagi satu keadaan waterfall ni juga berlainan utk setiap season. Apa yang aku tulis ni mengikut season yang aku pegi, bulan Oktober. Klu winter aku rasa kena extra carefull sebab lagi licin. So korang maybe kena baca pengalaman org lain ikut season yang korang pegi.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s