Advertisements

Weekend Gateways: Muzium Pol Pot – Phnom Penh


Secara jujurnya aku mmg tak tahu cerita pasal Pol Pot ni klu tak ke Cambodia. πŸ™ˆπŸ™ˆ. Aku bukanlah peminat sejarah dan masa sekolah subjek sejarah ni mmg subjek yang tak menarik bagi aku.  Alhamdulillah bila aku mula travel ke tempat org secara tak langsung aku mula rajin google utk tahu sejarah sst tempat tu.  Bila kita tahu cerita barulah boleh mengambil ibrah utk panduan kita.  

Aku xmo cerita pasal sejarah perang Pol Pot sebab takut salah cerita.  Boleh google atau baca kat –> SINI.

Operating hours: 8am – 5pm daily
Entrance fees: USD3 without audio, USD6 with audio

Jom kita tgk apa yg ada kat sini.

posing depan pintu masuk

 
 

kaunter tiket

 
 

jgn lupa ambik pamplet ni.

 
   

bilik seksaan dan seksaan yg kerap digunakan ialah seksaan elektrik

   
 

rantai besi yg digunakan utk mengikat kaki tahanan

  

pol pot arahkan utk ambik gambar semua tahanan dan rakyat cambodia. mereka dikenali dengan nombor

 

Masa mula2 Pol Pot memerintah, dia akan tangkap semua cerdik pandai terutama pendidik kerana dia takmo rakyat cambodia belajar. Mereka yang cerdik pandai ni kebanyakannya akan dibunuh.  

 

bangunan ni dijadikan penjara

 

kelas yang diubah menjadi sel penjara

 
 
  
 

ini ialah sel penjara salah seorg tahanan yang masih hidup hingga skrg

 
 

klu bernasib baik dptlah mandi 3 bulan skali

  
   

 
  

2 org survivor yang masih hidup… Aku tak dpt bayangkan macam mana diaorg melalui hidup2 mereka mengenangkan pengalaman masa zaman kekejaman Pol Pot.   Tanpa mereka mungkin tiada siapa yg tahu bagaimana mereka dan tahanan lain diseksa. 

   
 
   
 

 
Sebenarnya banyak gambar2 yg menyentuh perasaan. Tanpa sedar bergenang air mata aku betapa terseksanya mereka.  Cerita yang paling sedih ialah wanita yg melahirkan anak hanya diberi cuti kerja berat selam 2/3 hari.  Ada yg meminta lebih sebab perlu menjaga dan menyusu bayi.  Apa yg Pol Pot buat ialah dia ambik bayi dan menghempas ke lantai hingga mati.  
“Anak dah takde utk dijaga so keje skrg”…  πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­πŸ˜­

Allahu Akbar… 

Bagaimana kejamnya sampai bunuh bangsa sendiri. Sepanjang Pol Pot memerintah lebih kurang 3 juta rakyat mati. Manusia mmg sanggup buat apa shj utk berkuasa…

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements
Categories: CambodiaTags: , , , , , , ,

3 comments

  1. Mmg mood sedih sepanjang kat sini kan… Akak tak ambik audio pun dah sedih 😒😒

    Like

  2. betul kak, masa datang sini memang sedih sangat. kitaorang pergi killing field dulu baru datang sini..bertambah2 rasa sedih tu…konon2 nak duduk sini kejap je..sekali layan satu-satu smpai dekat 3 jam jugak la dok dalam ni. ambik pulak audio guide, lagi la sedih rasanya

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: