Autumn Trip 2017: Iceland – Reykjavik

~ 10 Okt 2017 ~

Day 5 aku di Iceland dan kembara aku di Iceland dah sampai ke penghujung. Huhuhu sedihhhhh sebab hati aku dah jatuh kat Iceland ni. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… Iceland adalah negara kedua aku mempunyai rasa camni selepas Swiss. Sorry sangat coz I can’t explain my feelings in words. Lagipun taste masing2 lain2, so kenalah rasa sendiri hehehehe.

bluelagoon11 (Large)

 

Reykjavik ni kira main city Iceland dan tak besar sangat pun. Kalau nak visit main attraction aku rasa cukup seharian kat sini. Boleh ler google places of interest kot2 banyak plak tempat yang korang suka. At the end depends berapa hari yang korang nak allocate. Entry kali ni aku share tempat2 yang aku pegi kat Reykjavik.

 

Blue Lagoon

bluelagoon10 (Large)

On d way ke Reykjavik city, kitaorg singgah Blue Lagoon dulu. Tempat ni glamer sebagai tempat orang berendam air panas. Dah nama pun Iceland, so kolam air panas memang menjadi tumpuan. As for me, nothing much yang menarik kat sini. Personally aku rasa boleh aje skip tempat ni tapi dah pegi secara berjemaah so kenalah ikut majoriti. πŸ˜‰ Kalau memang nak berendam dalam air panas worth to go. Tapi jgn main belasah aje ya sebab kena ikut peraturan pakaian mandi.

bluelagoon1 (Large)
entrance ke cafe dan tempat untuk berendam. belok kiri untuk bergambar sekitar blue lagoon

 

 

bluelagoon4 (Large)

Masa kat sini kitaorg banyak abiskan masa kat kawasan luar bangunan. Boleh ler bergambar puas2 kat tepi2 air panas bhgn luar. Lepas tu we all masuk dalam sambil mengintai2 org yang duk berendam kat dalam tu. Malas nak pandang2 sangat sebab semua boleh dikatakan half naked, hehehe so kena elakkan dosa memandang aurat orang.

bluelagoon9 (Large)
bahagian dalam blue lagoon.

Lepak kejap kat cafe minum coffee dan jgn lupa pegi toilet kat sini in case kat bandar nanti takut susah nak jumpa toilet.

 

Solfar

 

Solfar atau The Sun Voyager merupakan arca yang berbentuk bot. Dalam erti kata lain tempat ni mcm mercu tanda Iceland sama mcm Eiffel Tower kat Paris. Kalau tak bergambar kat sini macam tak sampai Iceland. 😜😜 Terletak kat tepi laut dalam bandar Reykjavik. Since mmg area tourist so bertabahlah klu nak bergambar kat sini. Orang memang ramai, pandai2 ler cari spot. Alhamdulillah ada rezeki 2/3 keping gambar Solfar tanpa orang. Itupun lepas adjust angle supaya tak nampak orang yang masa tu ada kat hujung Solfar.πŸ˜€πŸ˜€

solfar6 (Large)

solfar5 (Large)

solfar4 (Large)

solfar3 (Large)

solfar2 (Large)

 

Hallgrimskirkja

church3 (Large)

Aku nak sebut nama bangunan ni pun tak reti πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚. Dalam bahasa senang… church. Hehehe

Kenapa aku nak visit tempat ni? Kat church ni ada tower (view point) so boleh nampak keseluruhan bandar Reykjavik dari atas. Bukanlah sebab aku nak tgk dalam church tu sgt. 😊😊 Tapi klu tengok dari design bangunan tu, not bad actually nampak unik.

church1 (Large)
jalan ke church tu ala2 mendaki skit

Bagi yg sakit kaki atau rasa tak larat nak naik tangga, no worries ya sebab utk ke tower tu naik lif aje. Aku pun lega sebenarnya. Tapi ada bayaran untuk keatas. Tiket ke tower berharga ISK900 sorang dan untuk kanak2 (berumur 7-14 tahun) plak ISK100 . Beli tiket kat kedai souvenier belah kiri dari entrance church.

View bandar Reykjavik dari atas…

church7 (Large)

 

Lepas tu we all jalan2 cari souvenier dan singgah Hard Rock Cafe lagi skali. Biasalah memenuhi kiriman kawan2 kat KL.

Cete pasal souvenier, bila tgk harga lepas convert mmg mahal ler. Klu ada budget lebih boleh ler beli utk family members dan kawan2. Tapi budget aku agak limited so beli fridge magnet utk diri sendiri aje. Pastu 2/3 keping poskad. T-shirt plak lebih berbaloi beli baju hard rock daripada beli t-shirt ‘I Love Iceland’.

fm1 (Large)

hardrock (Large)

 

Arbaejarsafn (Open Air Museum)

Lepas lunch kat dalam kete, kitaorg gerak ke open air museum utk tgk sejarah Iceland dari segi cara kehidupan, kerja dan aktiviti2 reakrasi yang dilakukan oleh penduduk Iceland dalam era dulu2.

museum1

Bagus konsep open air ni sebab takdelah boring sangat. Instead of reading, the concept more into touch and see.

Waktu operasi: 10am – 5pm

Entrance fee: ISK1,600

 

 

 

museum11

Take your time utk enjoy visit, lagipun tak crowded sangat. Maybe tak ramai sebab autumn atau mmg tak ramai yg datang visit muzium ni. Semua geng travel aku enjoy tour dalam kampung ni. Best! Lepas abis round2 kitaorg balik hotel utk solat dan packing. Esok dah nak fly ke Glasgow. Pukul 4.30am dah kena pegi airport.

Next entry (last entry pasal Iceland) aku akan tulis pasal #chasingaurora.

Till then c u in my next journey, InsyaAllah….

Advertisements

5 thoughts on “Autumn Trip 2017: Iceland – Reykjavik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s