Advertisements

Spring Trip 2015: Bruges – Belgium


Day 3: 23 April 2015

Cuaca pagi ni nyaman dan sejuk aje rasa…Keliling hotel pun tak sibuk mana.  Perasaan excited still 100%, hari ni nak pegi Bruges bertambah lagi excited 100% ehhehehe (terasa over excited plak) Actually Bruges ni tak masuk dalam itinerary asal, mula2 plan nak pegi Brussel aje tapi masa duk surfing terjumpa plak pasal Bruges.  Lepas tu apalagi mulalah meng ‘Google’ pasal Bruges.  Ya Allah, Subhanallah terus aku jatuh cinta, terus aku cakap ‘kena pegi ni’.

Macam biasa bila dah excited mestilah share dgn orang, aku pun suruh Raudzah tgk…. Luckilly dia pun suka so terus tanya gak geng2 lain. Alhamdulillah diaorg ikut aje… Syok tau bila travel buddy sporting. I love you all..

Dah siap breakfast kitaorg pun gerak dr Arrass. Perjalanan ke Bruges dalam 3 jam lebih.

Bruges juga dikenali sebagai ‘Venice of the North’ dibawah UNESCO World Heritage Site.  Ini baru love city bagi aku 😉 not Paris. Aku rasa memang sangat berbaloi utk dtg visit.  Walaupun tak se ‘glamer’ Brussell tapi Bruges mempunyai keunikan yang tersendiri.  Apa yang ada kat sini? Jom layan gambar.  Kalau rajin boleh check website ni –> klik sini.

On d way ke Bruges … trailer banyak sgt

 

Pekan yg nampak sunyi aje… awal pagi kot

 
 

Dah sampai….. ni entrance nak masuk Bruges

    

Masa ni tgh jalan nak ke centre city

 
 

Hotel Bla Bla…

 
 

Kalau rasa tak larat nak jalan kaki boleh naik kete kuda. Syok lagi jalan kaki sebab masa ni cuaca pun sejuk nyaman

 
 

Ini centre city, terkenal sebagai meeting point .


   

  

Bangunan tinggi tu menara loceng. Kalau nak naik kena bayar dalam €8. Aku tak naik sebab nak jenjalan satu bandar, nanti takut letih plak hehehe (alasan).  

Masa kat Msia memang plan nak naik tapi bila sampai sini tukar plan sebab nak simpan tenaga. 😉

Menara Loceng

 

Kat sini banyak basikal yang ada beg. Beg plak ada macam2 design.


 

Kat Bruges ni pun ada gak waffle, makanan yang sgt terkenal dan sinonim dgn Belgium esspecially kat Brussel.  Aku pun tak melepaskan peluang kena ler try rasa.  Harga waffle ikut topping.  Kalau nak yang macam aku punya €3.50 satu. Aku advice kalau makan waffle ni lebih sedap klu dgn coffee barulah ngam antara manis dan pahit.
 

Inilah pilihan aku, Choc and Starwberry… SEDAPPPPP

  

Sama2 merasa sikit sorang


Lepas ni jom naik bot kita pusing2 Bruges. Harga €8 sorang. Satu trip lebih kurang dalam 30 minit.

 

Tengah cari pit stop bot kat map


    

  
    
    
    
    
    
    
   

   

        
   
Kalau rasa lapar kat Bruges ni ada 2 kedai halal.  So takyah risau kalau lapar ya. Lepas makan kitaorg nak gerak ke Brussel Airport.  Aku pun tak ingat berapa jam kitaorg kat Bruges.  

  
 

Suka tgk couple ni… 💞💞

The end of my journey… Alhamdulillah mmg suka sgt Bruges ni. Next destination will be another LOVELY place. 

Advertisements
Categories: BelgiumTags: , , , , ,

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: