~ 30 Jan 2016 ~
Lepas lotus farm kitaorg singgah sebuah kampung yang diberi nama Kg. Chong Khneas, sebuah kampung nelayan. Semua rumah2 kat sini tinggi2. Nak tau kenapa? 😉

Actually dalam bulan Jun – October air Tonle Sap Lake akan naik tinggi dan air tu boleh sampai ke kampung ni. Mula2 Kasim cete aku macam tak boleh imagine mcm mana air tu boleh sampai sini sebab kampung ni bukan sebelah gan tasik pun. Nanti dlm entri pasal Tonle Sap Lake aku tunjuk setinggi mana air tu boleh naik. Tak boleh imagine klu aku tgk air tu depan mata, takut aku.😬😬
Kat atas tu gambar keadaan rumah sekitar Kg. Chong Khneas.
Bila lalu keliling kampung, bau agak tak berapa ‘best’ sgt. Aku tgk kat bawah rumah2 tu penuh dgn sampah sarap so aku rasa bau tu sebab sampah2 tu. Masa kat sini Ya Allah betapa dhaifnya aku tgk, sedih pun ada, actually mmg betullah kita kena tgk org yang lebih susah dari kita, barulah terbit rasa syukur apa yang kita ada jauh lebih besar nikmatnya. 😔😔
Rumah2 tu semua kebanyakannya takde bilik, sekadar ruang 4 segi macam kotak. Ada yang memasak kat beranda luar. Sedangkan kita di Malaysia sibuk nak rumah yg besar. Ya Allah malunya aku dgn diri sendiri yang sentiasa rasa tak cukup. 😭😭😭

Dari dalam tuk2 aku nampak anak2 duk bermain, umur mereka dlm 3-6 tahun. Apa yang sayu mata aku memandang, anak2 bermain dalam keadaan tanpa seurat benang. Aku sangat tak duga dengan apa yang aku lihat sebab kalau aku tahu boleh aku bawa pakaian yang sesuai utk diberi.

Tips: Kalau ada sesiapa yang plan nak ke SR dan bercadang nak ke kampung ni, bawalah baju anak2 dan jajan yang sesuai utk diberi.
Masing2 diam dan macam2 agaknya yg ada dlm pikiran masing2, termasuk aku. Tak terluah apa yang dilihat depan mata….
Kami meneruskan perjalanan dan tak jauh dr situ terdapat sebuah masjid di tepi jalan. Kat kampung ni terdapat lebih kurang 30 keluarga muslim.






Sebelah ruang solat tu ada madrasah, tempat ustaz2 mengajar anak2 tentang Islam. Salah sorang ustaz kat situ ialah Bakair.



Tips: jgn lupa masukkan sedikit sumbangan dalam tabung masjid ya.
فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ
So which of the favors of your Lord would you deny? (Ar-Rahman)
Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? (Ar-Rahman)
Till then c u in my next journey, Insya Allah….
One comment