Weekend Getaway: Cambodia – Guesthouse

Ya Allah mood menulis aku ni tak sampai2 😁😁😁  Sorrylah yek klu duk menulis entri skit2 aje.  Entri ni aku just nak share pasal penginapan aku aje kat Siem Reap dan Phnom Penh.  Mood utk cerita2 lain belum sampai 😅😅😅.

The Villa Sok San (Siem Reap)

Actually kitaorg booking Jasmine Garden Villa kat booking.com. Sampai kat SR, baru kitaorg tau yg Jasmine Garden Villa tutup sebab tgh renovate nak besarkan guesthouse.  Kitaorg dibawa ke Villa Sok San.

Alhamdulillah not bad gak ler guesthouse ni, bersih dan selesa. Dekat sgt gan area Night Market dan Pub Street, walking distance aje.

Kitaorg ber6, so booking 2 bilik yg ada 3 katil. Harga yg kitaorg bayar, harga Jasmine Garden Villa USD35/room utk semalam. So aku tak sure harga Villa Sok San ni sama ke tak.

 

recommended by tripadvisor

 

posing depan guesthouse

 

check in…

 

ruang kat lobi

 

ada welcome drink. masam2 air ni, sedap 😋

 

bilik kat tingkat 2. kena naik tangga takde lif.

 

bilik kitaorg ada 3 katil, satu lagi kat tepi dinding hujung katil

 

toilet takdelah besar sgt mayb sebab ada bathtub kot

 

balkoni kat tingkat 2, boleh lepak2

 

bhgn depan guesthouse ni ada restaurant. klu malam ramai gak ler mat saleh dinner kat sini. food kat sini non halal, so kitaorg tak makan kat sini.

 

Nawin Guesthouse (Phnom Penh)

Harga semalam USD35/room utk 3 katil. Booking kat booking.com gak. Harga tu termasuk breakfast.  Memang kitaorg berpuashati stay kat sini.  Guesthouse ni pun takde lif so bertabahlah kalau dpt bilik kat tingkat 4. 😀😀

 

bilik yang sgt luas, bersih dan selesa

 

bilik ni ada balkoni. since tido semalam aje tak sempat nak lepak2 kat sini

 

 

kat sini takde bathtub

 

ini menu breakfast yang aku pilih, roti bakar dan kopi susu ais

 

 

Giant Ibis – Night Bus

Lagi semalam kitaorg tido dalam bas so dapat jimat kos guesthouse. 😉😉  Kitaorg naik bas ni utk ke Phnom Penh.  Perjalan dalam 8 jam lebih kurang.  Bertolak pukul 11.30pm dan sampai Phnom Penh dalam 6.30am.  Aku booking online, harga USD16 sehala.  Boleh pilih seat siap2 masa beli online.

 

inilah rupanya bas giant ibis

 

posing dulu sebelum tidi 😅😅 actually kitaorg ambik seat atas. seat ni mcm double decker so kat bawah kitaorg tu ada org lain. better ambik seat atas sebab klu bawa selari gan lantai bas. jgn risau tak kotor insya Allah sebab bila nak naik bas ni kena tanggal kasut. seat bas mcm katil so boleh baring dgn selesa wpun takde tilam empuk.

 

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

4 comments

Leave a Reply to azuratravelogue Cancel reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s