Weekend Gateways: Melaka


12 – 13 Sept 2015

Aku ke Melaka atas urusan keje sebenarnya tapi alang2 dah sampai, sempat juga singgah 2/3 tempat. Cuma kali ni takde rezeki nak ambik gambar view cantik, jerebuuu.

Aku stay kat Swiss Garden Hotel & Residences. Tempat ni baru gaklah. Bilik dan lokasi mmg best, dekat gan riverside Melaka. 

inilah swiss garden hotel & residence dari riverside

 

view dari depan. ada mall gak kat sini

 
 

deluxe room

 

  

Cuma yang tak bape best, dinding toilet adalah kaca. Alhamdulillah bukan see through 100% hihihihi

Swimming pool dan gym hotel ni mmg sangat awesome! Kalau bawa anak memamg best… Aku snap bhgn kanak2 aje. Actually swimming pool dia sangat luas siap ada jacuzzi.

dari atas

 

dekat skit

  

kat bhgn tepi pun ada swimming pool


 

jacuzzi

 

Tanpa keluar dari bangunan ni, ada 2 tempat yg korang boleh visit; The Shore Melaka Sky Tower dan The Shore Oceanarium.  Aku pegi Sky Tower aje. Nanti aku share ya pasal Sky Tower.
Kalau nak booking boleh tengok details kat bawah.

T2-4, The Shore @ Melaka River, Jalan Persisiran Bunga Raya, 75300 Melaka Tengah, Melaka, Malaysia 

Tel : 606 – 288 3131 Fax : 606 – 288 3377 Email : resvns_sghrm@swissgarden.com


The Pirate Adventure

 

tiket beli kat matta fair, rm15. valid sampai ogos 2016

  

kat entrance depan


Waktu operasi kalau weekend dan public holidays; 10am sampai 9.30pm. Kalau weekdays sampai pukul 7pm aje.
Kat mana?

Sebelah dengan Dataran Pahlawan, berhadapan dengan Afamosa.  Boleh visit website Melaka Alive for details. 

  

kapal lanun

  

dalam laut

    

aku kayaaaaa

  

jangan ambikk… ada penjaga tau emas ni.

  

tengah gali lubang nak tanam harta karun

  

takuttttt

  
  

hi kapten!

  
   

Not bad lah tempat ni. Siap terkejut2 lagi πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…  Bagi sesiapa yg ada sakit jantung mayb tak digalakkan.


Melaka Walking Tour

Lepas tu aku pun jalan2 sekitar Bandar Hilir. 

 

afamosa… pirate adnventure depan afamosa


  

boleh naik beca kalau malas nak jalan kaki pusing bandar


 

bangunan belanda

  

the mural, art street

“hi there!, having fun in melaka?”

posing jap kat tangga ☺️☺️☺️

jonker walk… aku tak pegi pun just tgk dr jauh

riverside

suka tgk guesthouse ni

another mural

melaka cruise and another mural

  


 

keep walking


 

dah nak sampai hotel dah… swiss garden dekat gan melaka eye

 

Malam tu aku dinner kat Umbai Medan Bakar.

The Shore Melaka Sky Tower

 

Actually view point ni baru buka juga. Boleh tgk view Melaka cuma aku takde rezeki nak snap gambar cantik, jerebu.

melaka yg dipenuhi jerebu

Klu korang gayat kena pikir betul2 klu nak naik Sky Tower ni. Aku pun gayat gak tapi semangat nak cuba tu lebih kuat.
Sky Tower ni terletak kat Swiss Garden Residences Tower 1, naik sampai level 41. Lepas tu naik lagi satu lif ke level 43. Kaunter tiket ada kat level 43 dan harga tiket RM18 sorang.

   
    

kolam ikan dari bawah

  

kalau walkaway ni kaca mau aku tak bergerak

 

 

dah sampai atas

  

kolam ikan

  

klu berani boleh ambik gambar tapi tak boleh guna kamera sendiri

  

klu berani sila berdiri kat sini hehehe

  

since tak boleh ambik gambar full guna kamera sendiri, aku ambik gambar kaki aje. kecuttt perut konon cam berani

Sayang sangat sekarang jerebu melanda Msia especially bhgn selatan. Nak merayau  lama2 pun udara tak sihat. Alhamdulillah dapat juga aku pegi tempat yg tak pernah pegi kat Melaka.

 C u in my next journey, insya Allah. πŸ’žπŸ’ž

Categories: MalaysiaTags: , , , , , , , ,

3 comments

  1. salam ziarah, jerebu skrg kann ;p

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: