Chiang Mai Trip 2018: Mon Cham

~2 Feb 2018~

Macam mana aku tau tempat ni? Seperti biasa ‘Mr. Google’ ler. Amat jarang org yang ke Chiang Mai pegi tempat ni especially org Msia. Bila baca kat tripadvisor ramai gak yg recommend especially klu minat nature.

Mon Cham ni ala2 cam Cemeron Highlands. Taklah sejuka sangat tapi nyaman ler compare bandar Chiang Mai. Kat sini terkenal dengan Royal Project. Sepanjang perjalanan boleh nampak kebun kat lereng2 bukit. Ada strawberi dan sayur-sayuran.

Perjalanan ke sini dalam 40 minit ke sejam dari Chiang Mai dan better naik kereta. Kalau nak bermalam pun boleh kat sini sebab ada a few camping site aku nampak kat lereng2 bukit. Small chalet pun ada tapi tak banyak. Banyak lagi khemah, tapi aku takleh imagine mcm mana suhu di malam hari klu tido dalam khemah.

Bagi aku yg mmg suka kehijauan rasa aman aje, dan ada sakura tau kat sini. Rezeki kitaorg walaupun pokok sakura tu tak banyak tapi mana sangka sakura di Chiang Mai.

Entrance ke Mon Cham, FOC
Kedai souvenier kat tepi2 jalan

Kat tengah tu ada kedai coffee kalau nak lepak dan minum
Ni kat entrance kebun strawberi dan sunflower
Kat lereng2 tu penuh dengan kebun
Nak masuk kena bayar THB10
Kalau nak kutip strawberi pun boleh macam kat Cameron Highlands

Syok aje makan sambil menikmati view yg cantik.
Produk tempatan

dsc_0200-1

“Buai laju-laju…”
Sunflower
Sakura 🌸

Lepas dah round kat Mon Cham ni kitaorg terus ke Baan Tong Luang, kat sini boleh tengok Long Neck Tribe. Insya Allah nanti aku share dalam next entry ya.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

One thought on “Chiang Mai Trip 2018: Mon Cham

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s