Advertisements

Chiang Mai Trip 2018: Doi Inthanon National Park – Part 2


Meh sambung cete aku explore Doi Inthanon kat Chiang Mai.

DSC_0228 (Large)

Since aku stay kat Mae Klang so nak ke puncak tak lama sgt klu compare dr bandar Chiang Mai. Lepas breakfast kitaorg gerak terus dalam pukul 8 pagi. Pagi tu breakfast bubur nasi ikan. Alhamdulillah sedap sgt! Seriuosly sangat sedap. Memang tak dapat ler aku nak cari bubur nasi camni kat KL.

img_0110-2

sedap sangat bubur nasi ikan ni

Dalam entry sebelum ni aku ada tulis pasal entrace tiket National Park ni kan. Actually Tony ingat bilik yang aku booking ni dalam National Park, tapi rupanya kat area sebelum pintu masuk National Park. So kalau ikutkan entrance ticket tu valid ikut hari. Dia dah inform awal2 yang mayb aku kena bayar lagi skali.

Sampai aje kat entrance, Tony tunjuk tiket yang kitaorg beli semalam. Alhamdulillah kitaorg dpt masuk semula ke National Park tanpa beli tiket baru. Jimat duit hehehehehe Adventure begins… dan tempat pertama yg nak dituju ialah The Highest Point.

The Highest Point

 

dsc_0363 (large)

tempat wajib bergambar. masa ni sejuk tak terkata

Masa aku sampai sini dlm pukul 9 camtu (plus minus). Masa keluar aje dari kete, Ya Allah baru terasa angin kuat ditambah plak sejuk mencengkam tulang. UNEXPECTED! Aku pakai light jacket aje sedangkan sejuk macam kat Iceland. 😬😬😬 Baru kat parking aje tangan aku dah start mengigil sejuk. Tu sebab aku takut nak gi mana2 time winter.

dsc_0419 (large)

nampak suhu tu… posing macam tak rasa sejuk aje hehehe

Walaupun sejuk kena teruskan perjalanan jugak. Dah sampai kan… ambik gambar dengan tangan mengigil. Kat sini ada short nature trail. Jalan kaki dalam 10-15 minit depends pace masing2. Tak jauh pun dan takde turun naik sgt. Very simple trail and easy.

dsc_0355 (large)

dsc_0358 (large)

trail start dari sini

dsc_0368 (large)

 

dsc_0373 (large)

dsc_0375 (large)

dsc_0387 (large)dsc_0390 (large)

dsc_0401 (large)

depan exhibition center.. dalam ni ada cerita pasak Doi Inthanon

 

Ang Ka Nature Trail

Lepas dah siap bergambar kat area Highest Point, seberang jalan aje korang akan nampak signboard ke Ang Ka Nature Trail.

dsc_0431 (large)

lorong masuk ke trail

Masa mula2 nak start trail ni akan menurun skit. Lepas tu rata aje, trail pun siap ada proper walking terrace. Trail no pun very simple and easy. Berapa lama? Average dlm 30 minit camtu. Walaupun korang nampak cahaya matahari cam terik aje tapi angin sejuk jgn cakap ler…

Tips: kalau nak ke toilet better pegi kat area Highest Point sbb kat sini hutan semata takde toilet ya.

dsc_0443 (large)

jalan turun ke bawah skit. tak jauh pun

dsc_0462 (large)

dsc_0465 (large)

dsc_0472 (large)

dsc_0494 (large)

dsc_0511 (large)

dsc_0513 (large)

Lepas dah abis explore kat trail ni, kitaorg naik kereta untuk ke trail seterusnya.

 

Kee Mae Pan Nature Trail

img_0194

 

dsc_0804-1

trail yang akan dilalui lebih kurang 3km

 

Trail ni paling ‘win’. Nature lover! This trail is a must trail that you need to explore. The best experience klu ke Doi Inthanon National Park. Total trail ni 3km pegi dan balik; ambik masa dalam 2 jam camtu. Trail ni tak boleh pegi sendiri, kena pegi gan guide. Bila sampai kat entrance tu ada ramai aje guide. Ada additional cost utk guide, THB200/guide. So klu korang berdua guna sorang guide, harga tu divide ler berdua (sorang bayar THB100 aje).

Berdebar juga nak mulakan perjalanan sebab ni ala2 jungle trekking. 3km untuk journey yang ada turun naik bukit mungkin akan rasa lama 😅😅😅

dsc_0545

toilet… sebelum naik make sure singgah sini dulu sebab nanti tak jumpa toilet dah

dsc_0555

 

dsc_0558

masih sejuk berangin

dsc_0562

kena tulis nama untuk check in

dsc_0597

 

img_0113

jalan slow and steady sambil bergambar

dsc_0603-1

nampak tak guide tu bersungguh ambik gambar celah batang pokok

img_0116-1

inilah hasil gambar di celah batang pokok

dsc_0609

Subhanallah…. masa sampai sini terus rasa hilang penat berjalan.

dsc_0613

 

dsc_0651

ini adalah kemuncak trail ni. so ambiklah gambar puas2 dengan view yang sangat cantik

dsc_0659

 

dsc_0661

dsc_0664

dsc_0668

img_0131

img_0137

dsc_0676

lepas bergambar kat atas then turun semula. masa turun ni view pun cantik

dsc_0681

dsc_0712

dsc_0721

dsc_0728

dsc_0757

 

img_0144

masa turun tu sepanjang kat tepi lereng banyak bunga ni

img_0147

 

dsc_0763

boleh nampak royal pagoda dari sini

dsc_0765

dsc_0790

comeiiiii

dsc_0807

bila dah selesai, kena tulis nama untuk check out

Memang best sangat trail ni. Highly recommended untuk yg suka nature. Trekking tak susah sangat sebenarnya. Slow and steady aje tak perlu rush. Make sure bawa air dan kudapan kot2 lapar. Masa kat atas tu berangin aje tak rasa panas sangat. Aku rasa sebab sejuk berangin tu yg tak rasa penat sangat sebab kurang berpeluh.

Alhamdulillah… pengalaman yg berbeza ke Chiang Mai. Actually ada 2 tempat lagi yang aku pegi kat area Doi Inthanon National Park ni. Aku sambung kat entry lain yek.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements
Categories: ThailandTags: , , , , , , , ,

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: