Chiang Mai Trip 2018: Doi Inthanon National Park – Part 1

~ 31 Jan – 1 Feb 2018 ~

National Park ni lah reason sebenar aku ke Chiang Mai. Sedangkan Chiang Mai not in my list. Kadang2 kita berangan nak ke tempat lain tapi rezeki ke lain plak. Perancangan Allah mengatasi segala2nya.

Entry ni aku nak share aktiviti dan tempat2 yang aku pegi kat Doi Inthanon ni. Actually boleh buat day trip ke sini dari Chiang Mai. Perjalanan dalam 2 jam camtu. Aku plan nak try macam2 nature trail kat sini so aku decide taknak ambik day tour. Bila google kebanyakan day tour dah pre-set tempat2 yg nak pegi. Aku taknak terlalu ikut timing tu yang aku decide cari guide gan transport sendiri supaya boleh ikut plan aku.

Lepas sampai Chiang Mai dan breakfast, aku dan Fazu visit Grand Canyon dulu. Nanti aku cete pasal Grand Canyon kat entri lain ya. Insya Allah. Lepas Grand Canyon terus ke Doi Inthanon….

DSC_0134 (Large)
Entrance ke Doi Inthanon National Park

National park ni ada entrance fee, THB300/pax dan fee utk kereta plak THB15/car. Entrance ke Doi Inthanon ni kat area Mae Klang. Lepas dah bayar dan ambik tiket boleh teruskan perjalanan ke Doi Inthanon. Jalan ke atas takdelah berpusing2 sgt sampai sakit kepala. Rasanya Bukit Putus N9 lagi mencabar.

Kalau ikutkan kat tiket tu ada cop tarikh kita beli. So aku assume entrance ticket valid for 1 day aje. Jom layan gambar tempat2 yg aku singgah petang tu.

Sobhad Village

dsc_0166 (large)

Singgah kat salah satu perkampungan etnik kat area ni. Kat sini boleh tengok wanita kat kampung ni tenun kain. Aku tak sure panggil kain apa tapi kaler mmg cantik2 terang.

dsc_0155 (large)

dsc_0156 (large)

Lepas tu round2 keliling kampung. Rumah2 kat sini lebih kurang aje macam rumah2 kampung kat Msia.

dsc_0148 (large)

dsc_0169 (large)

dsc_0173 (large)

dsc_0175 (large)

dsc_0177 (large)

 

Sirithan Waterfall

dsc_0213 (large)

Dari tempat parking kena jalan skit aje ke bawah. Dalam 5 – 10 minit camtu rasanya. Nanti nampak pelantar facing air terjun. Kat sini boleh ambik gambar dari jauh aje. Tak tahulah kot2 ada jalan nak ke bawah tu. Aku tak explore pun, just snap gambar dari atas aje.

dsc_0191 (large)

dsc_0193 (large)

dsc_0197 (large)

dsc_0200 (large)

Local Tribal Market

dsc_0253 (large)

Bagi pengemar buah-buahan dan sayur mesti suka kat pasar ni.  Strawberry kat sini Masya Allah manisnyaaaaa.  Aku beli strawberry yang comei kecik aje, harga THB10 share berdua gan Fazu. Tak beli banyak kat sini, sekadar cuci mata.

img_0101

dsc_0236 (large)

dsc_0237 (large)

dsc_0239 (large)

dsc_0241 (large)

dsc_0243 (large)

dsc_0244 (large)

dsc_0248 (large)

dsc_0250 (large)

Nanti aku sambung lagi skit cerita Doi Inthanon National Park….

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

One thought on “Chiang Mai Trip 2018: Doi Inthanon National Park – Part 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s